Tarta owocowa z kaki i liczi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kulki owocowe w waniliowym kremie nie tylko rewelacyjnie smakują, ale też cieszą oczy

Tarta owocowa z kaki i liczi

Składniki:

Tarta owocowa z kaki i liczi

 

Sposób przygotowania:

Tarta owocowa z kaki i liczi
1. Mąkę zagnieść z cukrem pudrem i masłem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Formować kule i chłodzić 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować. Włożyć do tortownicy o śr 28 cm. Gęsto nakłuć widelcem. Schłodzić 20 minut. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec 15 minut w 180 stopniach C. Papier usunąć, tartę piec kolejne 15 minut, aż zrobi się złota 2. Krem: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszać z mąką ziemniaczaną i ekstraktem. Mleko zagotować i wrzącym zalać masę z żółtek. Dodać masło. Podgrzać,cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ciepły krem wyłożyć na ciasto. 3. Z kaki i ananasa wykrajać kulki. Razem z liczi układać na kremie. Tartę schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.