
Boćwina lub burak liściowy (szpinakowy) w języku włoskim: "bietola" jest rośliną mało znaną w naszym kraju. Wywodzi się z basenu Morza śródziemnego, uprawiana wyłącznie dla liści jest rośliną jednoroczną.
Choć roślina dostępna jest na rynku włoskim przez cały rok. to najbardziej smakuje jednak wiosną. Bietola ma kruche, delikatne liście o ciemnozielonym zabarwieniu i grubą, jasną, mięsistą łodyżkę (również jadalną).
Liście są bogactwem witamin i związków mineralnych. Zawierają między innymi magnez i żelazo. Warzywo to doceniane jest przez dorosłych i wywołuje grymas na twarzy dzieciaków gości w kuchni włoskiej na co dzień - podobnie jak popularny szpinak.
Warzywo jest doskonałym składnikiem farszów, zapiekanek, dodatkiem do zup, jajecznicy, może być podawane jako samodzielne danie z pieczywem lub jako pyszny dodatek do mięsa.
Przyrządza się je podobnie jak szpinak. Najpierw umyte liście należy ugotować w osolonej wodzie (bardzo krótko, ale łodyżki można wrzucić wcześniej i gotować trochę dłużej), odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać oliwę z czosnkiem i podsmażyć pokrojone liście. Przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny, octem winnym lub posypać startym parmezanem.
Polecam przepis na tartę serową z boćwiną (bietolą)