Sposób przygotowania:
Tarta serowa z pomidorami i grzybami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym długim nożem. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i wyjąć z nich żółtka i również je posiekać z resztą, dodać śmietanę z pudełka. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić w lodówce przez godzinę. Grzyby namoczone dzień wcześniej lub na noc, odsączyć na sitku i obsmażyć lekko na maśle, pomidory opłukać i pokroić na plasterki, odkroić gniazda nasienne, ser zaś zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blaszkę do tartej natłuścić. Ciasto po wyjęciu rozwałkować i wylepić nim blaszkę, zalepiając ciasto na brzegach. Wyłożyć łyżką obsmażone grzyby, na to plasterki pomidorów i starty ser z ziołami suszonymi roztartymi w dłoni. Wstawić blaszkę z tartą na 30 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik po wyłączeniu odwietrzyć, tartą pokroić radełkiem i podawać z ketchupem.