marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta serowa z pomidorami i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oto przykład dania na jesień z dodatkiem leśnych grzybów i warzyw oraz sera.Zamiast leśnych grzybów mogą być pieczarki,smaku nie ubędzie.

Tarta serowa z pomidorami i grzybami

Składniki:

Tarta serowa z pomidorami i grzybami

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 180 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 4 gotowane żółtka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • sól,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • nadzienie:
  • 50 g.kurek, rydzów lub podgrzybków,
  • 3 duże pomidory,
  • zioła prowansalskie, oregano do smaku,
  • 30 dag. startego pikantnego sera, np.morski lub tylżycki,
  • tłuszcz do blaszki falistej.

Sposób przygotowania:

Tarta serowa z pomidorami i grzybami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym długim nożem. Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać i wyjąć z nich żółtka i również je posiekać z resztą, dodać śmietanę z pudełka. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić w lodówce przez godzinę. Grzyby namoczone dzień wcześniej lub na noc, odsączyć na sitku i obsmażyć lekko na maśle, pomidory opłukać i pokroić na plasterki, odkroić gniazda nasienne, ser zaś zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a blaszkę do tartej natłuścić. Ciasto po wyjęciu rozwałkować i wylepić nim blaszkę, zalepiając ciasto na brzegach. Wyłożyć łyżką obsmażone grzyby, na to plasterki pomidorów i starty ser z ziołami suszonymi roztartymi w dłoni. Wstawić blaszkę z tartą na 30 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik po wyłączeniu odwietrzyć, tartą pokroić radełkiem i podawać z ketchupem.