Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka serowa z cukinia

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Smaczne danie, zarówno na cieplo, jak i na zimno.

Zapiekanka serowa z cukinia

Składniki:

Zapiekanka serowa z cukinia

 

  • 250g bialego sera mielonego,
  • 4 male, mlode cukinie,
  • 125g ser feta,
  • 4 sredniej wielkosci jaja,
  • 3 sredniej wielkosci pomidory,
  • niewielka czerwona papryka,
  • 2 sredniej wielkosci cebule,
  • 1-2 zabki czosnku,
  • lyzeczka cukru,
  • sól, pieprz, papryka czerwona ( niepelna lyzeczka), curry, vegeta, mielona kolendra, czosnek granulowany, galka muszkatolowa,
  • oliwa do smazenia.
  • natka pietruszki i koper - wedle uznania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka serowa z cukinia
Natke pluczemy zimna woda, odcinamy lodyzki, osuszamy i siekamy na drobno, Jaja miksujemy dodajac po trosze serek, doprawiamy papryka, sola i pieprzem - mozna dodac ziola, np oregano lub bazylie. Warzywa obieramy i myjemy, pomidory sparzamy i obieramy ze skorki. Cukinie i pomidory kroimy w kosteczke, papryke w paseczki, cebule w piorka, czosnek przeciskamy przez praske. Fete kroimy w kosteczke. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule, smazymy przez ok 2 minuty i wrzucamy papryke, dodajemy szczypte cukru i soli. Gdy cebula sie zeszkli, wrzucamy cukinie, czosnek oraz przyprawy - po szczypcie, do smaku. Smazymy na niewielkim ogniu, ciagle mieszajac, przez ukolo 8-10 min. Nastepnie pozostawiamy warzywa do przestygniecia, po czym zlewamy nadmiar tluszczu. Mieszamy usmazone i ostudzone warzywa, dodajemy ser feta, pomidory, natke i mase jajeczno-serowa. Naczynie do zapiekania, smarujemy tluszczem i posypujemy tarta bulka. Wstawiamy forme z ciastem do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut w 190-200 stopniach. Mozna dodatkowo dodac starkowany, zolty ser - dodalam niewielka garsc Emmentalera. Smakuje zarowno na cieplo, jak i na zimno, Fotka zrobiona w biegu, przed wyjazdem na urlop :]

Tagi:

sery ser cukinia