2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Tarta serowo pomarańczowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Delikatna serowa tarta na kruchym cieście połączona z mocno pomarańczowym musem to duet którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Tarta serowo pomarańczowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta serowo pomarańczowa

 

 

  • Nadzienie:
  • 65 dag kremowego twarogu
  • 100 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • olejek pomarańczowy do ciast
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka musu pomarańczowego

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta serowo pomarańczowa
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać śmietanę wbić jajko wymieszać z cukrami, dodać wiórka masła zimnego z lodówki, zagnieść szybko ciasto.Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 30 cm.schłodzić ciasto w lodówce około 30 minut. W tym czasie przygotować masę serową: Twarożek utrzeć z jajkami cukrem i śmietaną dodać budyń wlać mleko oraz olejek krótko zmiksować aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy-tarta po upieczeniu ma być równa jak stół. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy schłodzony spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 15-20 minut. Zimną tartę posmarować musem pomarańczowym i podawać. Życzę smacznego!
Tarta serowo pomarańczowa
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche
Tarta serowo pomarańczowa
ciastem wylepiamy okrągłą formę do tarty
Tarta serowo pomarańczowa
miksujemy masę serową z jajkami oraz pozostałymi składnikami
Tarta serowo pomarańczowa
wylewamy masę serową na kruchy spód pieczemy