Sposób przygotowania:
Tarta wiśniowa
CIASTO:
Mąke posiekać z tłuszczem, zagnieść z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz 2 łyżkami zimnej wody.
Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.
MASA SEROWA:
Maragrynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, wbijać jajka.
Dodać budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny, ser. Wszystkie składniki ucierać tak długo,aż masa stanie się gładka i jednolita.
Wiśnie osączyć.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej, wysypanej tartą bułką formy.
Pokryć masą serową, udekorować wiśniami.
Piec 45 minut w temp. 200 stop. C.
Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Polewę rozprowadzić sokiem winogronowym.
Wlać do rondelka, mieszać, doprowadzić do wrzenia.
Polewą polać równomiernie przestudzone ciasto.
Poczekać, aż polewa przestygnie.
Mąke posiekać z tłuszczem, zagnieść z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz 2 łyżkami zimnej wody.
Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.
MASA SEROWA:
Maragrynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, wbijać jajka.
Dodać budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny, ser. Wszystkie składniki ucierać tak długo,aż masa stanie się gładka i jednolita.
Wiśnie osączyć.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej, wysypanej tartą bułką formy.
Pokryć masą serową, udekorować wiśniami.
Piec 45 minut w temp. 200 stop. C.
Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Polewę rozprowadzić sokiem winogronowym.
Wlać do rondelka, mieszać, doprowadzić do wrzenia.
Polewą polać równomiernie przestudzone ciasto.
Poczekać, aż polewa przestygnie.