jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tarta wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kolorowe ciasto z owocami

Tarta wiśniowa

Składniki:

Tarta wiśniowa

 

  • CIASTO:
  • 15 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • MASA:
  • 50 dag sera białego półtłustego
  • 1 słoik wiśni z kompotu - 720 ml
  • 1 szklanka soku z białych winogron
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • tłuszcz i tarta bułka - do formy
  • 1 polewa przezroczysta do ciast

Sposób przygotowania:

Tarta wiśniowa
CIASTO:

Mąke posiekać z tłuszczem, zagnieść z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz 2 łyżkami zimnej wody.

Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki.

MASA SEROWA:

Maragrynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, wbijać jajka.

Dodać budyń w proszku, sok i skórkę z cytryny, ser. Wszystkie składniki ucierać tak długo,aż masa stanie się gładka i jednolita.

Wiśnie osączyć.

Ciasto rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej, wysypanej tartą bułką formy.

Pokryć masą serową, udekorować wiśniami.

Piec 45 minut w temp. 200 stop. C.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Polewę rozprowadzić sokiem winogronowym.

Wlać do rondelka, mieszać, doprowadzić do wrzenia.

Polewą polać równomiernie przestudzone ciasto.

Poczekać, aż polewa przestygnie.