jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Słodkie, a jednocześnie kwaśne wiśnie idealnie nadają się do wypieków. Kruche ciasto, orzeźwiające owoce i kokosowa kruszonka to moja dzisiejsza propozycja- Polecam, bo to coś pysznego!

Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką

 

  • Tatra o średnicy 26 cm
  • Ciasto kruche:
  • 220 g mąki,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki cukru pudru,
  • 12 dag masła,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Ewentualnie 1 łyżka mleka,
  • Łyżka kaszy manny do posypania ciasta
  • Nadzienie:
  • Ok 600 gram wiśni
  • Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • Ok 70 gram masła,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy mleko. Tak przygotowanym ciastem wykładamy natłuszczoną formę. NADZIENIE: •Ok 600 gram wiśni Wiśnie myjemy i osuszamy. Następnie drylujemy. Pozbawione pestek owoce wykładamy na wyłożone ciasto kruche, delikatnie odciskając sok. Całość przykrywamy kokosową kruszonką. KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieszczamy w misce. W dłoniach rozkruszamy je, tak by powstała kruszonka. Gotową wykładamy na owoce. Tarte wstawiamy do piekarnika na około 35 -40 minut w 180°C. Gdyby wierzch się szybciej zarumienił przykrywamy go złotkiem i pieczemy do momentu jak spód będzie gotowy.
Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką
Dno wyłożonego ciasta posypujemy kaszą manną
Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką
Wiśnie drylujemy, odciskamy z nadmiaru soku i wykładamy na ciasto
Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką
W misce rozkruszamy składniki kruszonki kokosowej
Tarta wiśniowa pod kokosową kruszonką
Kruszonke wykładamy na wiśnie. Ciasto pieczemy