Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 890]

Tarta z łososiem, pomidorami i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarty na słono są pyszne i proste w przygotowaniu. Oto pomysł na tartę z łososiem, szpinakiem i pomidorami.

Tarta z łososiem, pomidorami i szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z łososiem, pomidorami i szpinakiem

 

 

 

  • Dodatki:
  • 300 g szpinaku + 2 ząbki czosnku + sól i pieprz, oliwa
  • 150 g łososia wędzonego
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Garść pomidorów suszonych
  • Kilka plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:

Tarta z łososiem, pomidorami i szpinakiem

Przygotowanie ciasta kruchego

Tarta z łososiem, pomidorami i szpinakiem
Ciasto kruche naciasteczka tartę podpiekane w piekarniku

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię, wkładamy do lodówki na godzinę.

Wyjmujemy i rozwałkowujemy, wylepiamy ciastem formę na tartę, podpiekamy w 180 st.C przez 15 minut.

Robienie sosu

Tarta z łososiem, pomidorami i szpinakiem
Przygotowanie sosu z sera gorgonzola i śmietany

Ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę, podgrzewamy razem, aż gorgonzola się rozpuści.

Doprawiamy pieprzem, ewentualnie lekko solą. Dodajemy jajko, mieszamy.

Przygotowanie szpinaku

Tarta z łososiem, pomidorami i szpinakiem
Podsmażanie szpinaku z dodatkiem czosnku

Szpinak myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy drobno.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, wrzucamy szpinak i krótko podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Wykładanie składników

Tarta z łososiem, pomidorami i szpinakiem
Na ciasto wykładamy sos oraz składniki

Na ciasto wylewamy sos, wykładamy pomidory suszone i koktajlowe pokrojone na połówki, plastry łososia, szpinak. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 20-25 minut.

Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzch wykładamy kawałki sera żółtego.