SUPERPRZEPIS

Tarta z morelami i migdałami

  • 5
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Tarta z morelami i migdałami Więcej zdjęć (4)

Tarta która rozpływa się w ustach, pyszne morele i delikatny śmietankowy krem.

Składniki:

Tarta z morelami i migdałami

 

  • Kruche ciasto
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól szczypta
  • Masa serowo śmietanowa
  • 200 ml kremówki
  • 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g)
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 szt jajka
  • morele
  • borówki amerykańskie
  • 50 g płatki migdałów

 

Sposób przygotowania:

Tarta z morelami i migdałami
Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 10-15 min. Wyjąć i przestudzić.



Masa serowo śmietanowa: śmietanę, serki homogenizowane, cukier, skórka i sok z cytryny energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać w garnuszku dodać do masy i ponownie energicznie wymieszać. Masę wylać na podpieczony letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3 borówki oraz rozsypać klika borówek na masę. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 st i piec około 50 min. 15 min przed końcem górę tarty posypać płatkami migdałów. Przed podaniem udekorować startą skórką z cytryny.
Tarta z morelami i migdałami
ciasto wyłożyć na formę nakłóć widelcem
Tarta z morelami i migdałami
połączone składniki na masę wylać na podpieczony spó
Tarta z morelami i migdałami
na masie ułożyć morele i dodać borówki amerykańskie