Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tarta, w której wyraźnie czuć smak karmelizowanego rabarbaru z nutą cynamonu. Na wierzchu pyszna kokosowa beza.

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

 

Sposób przygotowania:

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
CIASTO: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasto. Nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki. Piec w temperaturze 190*C przez 20 min.  

RABARBAR: z wody i cukru zrobić syrop. Gotować do momentu, kiedy zacznie lekko brązowieć. Wtedy dodać pokrojony rabarbar. Obtaczając go w karmelu. Smażyć, aż większość soku z rabarbaru odparuje. Pod koniec dodać cynamon. Wyłożyć na podpieczoną tartę.

BEZA: białka ubić na sztywno. Ustawiając na najwyższych obrotach mikser dodawać partiami cukier. Ubijać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać wiórka kokosowe i za pomocą łopatki delikatnie wmieszać. Nie musi być dokładnie, bo z każdym ruchem beza będzie opadać.

Wyłożyć na rabarbar. Użyłam rękawa cukierniczego.

Piec w 160*C przez 30 min. Smacznego!
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
Ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę. Nadmiar odciąć.
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
Rabarbar smażyć w syropie, aż większość płynu odparuje. Nie mieszać zbyt często.
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
Skarmelizowany rabarbar wyłożyć na podpieczoną tartę.
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
Białka ubić na sztywno z cukrem, mąką ziemniaczaną.