Sposób przygotowania:
Tarta z warzywami i żółtym serem
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem, dodać 2 żółtka, 60 ml mleka, odrobinę soli, zagnieść cisto i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec okołon15 minut w temp 180 stopni. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojoną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, chwilę podsmażyć, przyprawić do smaku i wyłożyć razem z kalafiorem na zimne podpieczone ciasto. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wymieszać z mlekiem, zagotować, przyprawić do smaku czosnkiem, solą, gałką muszkatołową i pieprzem, ostudzić. Zimny sos wymieszać z żółtkiem, żółtym startym serem, bazylią i śmietaną, Sosem zalać farsz i zapiec w piekarniku w temp 190 stopni około 25 minut.