Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy niezbyt drobno i podsmażamy na łyżce masła przez ok. 5 minut. Wyłączamy palnik pod patelnią, dodajemy ser ricotta, dwie szczypty pieprzu i dokładnie mieszamy. Fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Roztrzepane jajko mieszamy z jogurtem i doprawiamy pieprzem do smaku. Rozwałkowane ciasto francuskie przenosimy do blaszki do pieczenia tarty. Wyklejamy spód i boki, zostawiając trochę ciasta na paseczki do przykrycia wierzchu tarty. Na spodzie wykładamy szpinak z serem ricotta, na tym układamy fetę i suszone pomidory i całość zalewamy sosem z jogurtu i jajek. Na wierzchu układamy jeszcze wzorek z paseczków ciasta francuskiego (ja użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty). Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut.