superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Tartaletki z dorszem i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świetnie smakuje podane na ciepło

Tartaletki z dorszem i krewetkami

Składniki:

Tartaletki z dorszem i krewetkami

 

  • 1 szt dorsz świeży,
  • 1 opakowanie krewetki norweskie w zalewie,
  • 200 g mąka,
  • 100 g masło,
  • 1 szt jajko,
  • 1/4 szklanki śmietana 12%,
  • 2 łyżki twarożek śmietankowy,
  • Sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki z dorszem i krewetkami
CIASTO : Mąke wsypujemy do miski i doprawiamy. Dodajemy masło, żółtko i mieszamy. Dolewamy 3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i wykładamy na wysmarowane oliwką tartaletki. Zapiekamy 15 minut samo ciasto w 180 C . FARSZ: Dorsza doprawiamy i pieczemy w piekarniku. po ostudzeniu rozdrabniamy rybę, dodajemy odsączone krewetki. Doprawiamy do smaku. Dodajemy twarożek śmietankowy i odrobinę śmietany, aby farsz nie był za suchy. Nakładamy na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 30 minut.