Sposób przygotowania:
Tartaletki ze szpinakowo-kurczakowe
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy do niej margarynę i zagniatamy tak by wyszła jakby kruszonka. Następnie dodajemy żółtko , zagniatamy . Dodajemy wodę w takiej ilości by ciasto ładnie się połączyło. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na 10 minut. Smarujemy foremki do tartaletek tłuszczem i posypujemy mąką. Wykładamy je ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około kwadransa. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Podsmażamy. Do garnka wrzucamy masło ( 2 łyżki), wsypujemy szpinak. Dusimy. Kiedy szpinak się już rozmrozi, doprawiamy go solą, pieprzem, gałką dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz bazylię. Dusimy jeszcze około 10 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Do garnuszka dajemy 2 łyżki masła, pieczarki i dusimy na małym ogniu do miękkości. Wówczas zdjemujemy przykrywkę aby sos odparował. Solimy, pieprzymy, na na koniec dodajemy pokrojoną drobno cebulkę. Gotujemy wszystko razem przez około 3 minuty. Napełniamy nasze tartaletki farszem: najpierw warstewka szpinaku, następnie kurczak, odsączone z sosu pieczarki. Polewamy wszystko odrobiną śmietany i posypujemy starttym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni - 10 minut.