marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarteletki na pikantnie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyrobić składniki na ciasto kruche na stolnicy,wyłożyć nim foremki natłuszczone i piec 20 min.Przygotować nadzienie,wyłożyć na babeczki.Piec

Tarteletki na pikantnie.

Składniki:

Tarteletki na pikantnie.

 

  • Ciasto kruche:
  • 200 g.mąki pszennej,
  • 3-4 żółtka,
  • 150 g.masła miękkiego,
  • 1/4 szklanki śmietany gęstej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
  • Nadzienie:
  • Paczka tatara surowego z łososia,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • krążki cebulki czerwonej sałatkowej,
  • słoiczek oliwek czarnych lub zielonych(ja daję czarne),
  • szczypta suszonych ziół,np.oregano,bazylia,
  • pieprz czarny lub cayenne mielony,
  • tłuszcz do foremek na tarteletki+ bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Tarteletki na pikantnie.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekać na wiórki z masłem ostrym nożem.Zsunąć na stosik,zrobić dołek,wbić żółtka oddzielone od białek,wlać śmietanę,dodać sól.Wyrabiać i zagnieść.Foremki wysmarować tłuszczem,wysypać bułką tartą i wylepić kruchym ciastem.Piekarnik nagrzać do temp.200 st.C,wstawić blachę z foremkami z ciastem.Piec 20 min.Tatar z łososia obsmażyć na reszcie tłuszczu na patelni,kukurydzę i oliwki wyjąć i odsączyć osobno na sitku,cebulkę obrać,opłukać,pokroić na plastry,a z tych zrobić krążki,nadzienie wyłożyć na babeczki,posypać ziołami i przyprawami.Wstawić do piekarnika i piec ok.15-20 min. w zmniejszonej do 170 st.C temperaturze.Wyjąć,ostudzić i przełożyć tarteletki na półmisek.