kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Tatar wołowy po francusku [film]

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czym różni się francuska wersja tatara wołowego? Kilkoma ciekawymi dodatkami – poznajcie przepis z Le Bistro Rozbrat!

Tatar wołowy po francusku [film]

Składniki:

Tatar wołowy po francusku [film]

 

  • 300 gram sezonowany rumsztyk wołowy
  • 2 żółtka
  • 10 g posiekanych drobno korniszonów
  • 10 g posiekanych kaparów
  • 10 g posiekanej szalotki
  • 10 g musztardy
  • 5 ml sosu Worcestershire
  • 5 g dobrego ketchupu
  • 4 krople tabasco
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 120 g gratin dauphinois
  • mieszanka sałat z vinaigrettem

Sposób przygotowania:

Tatar wołowy po francusku [film]


W kuchni polskiej tatar jest zazwyczaj przystawką, często w towarzystwie mocno schłodzonej wódki, doprawiony piklami i czasem kroplą maggi.

W Le Bistro Rozbrat tatar pełni jednak rolę dania głównego – przygotowywany na sposób francuski tatar to aż 150 gram surowego mięsa, masa dodatków z punktu widzenia polskiej tradycji zaskakujących.

Warto spróbować tatara w takim wydaniu – czy to robiąc go samodzielnie w domu czy odwiedzając Le Bistro Rozbrat w Warszawie.

Na naszym filmie tatara przygotowuje szefowa kuchni bistro Virginie Germain, a narratorem jest Alain Budzyk - właściciel Le Bistro Rozbrat.

Przygotowanie:

Mięso kroimy w nie za drobną kostkę (dokładnie tak jak szefowa kuchni Le Bistro Rozbrat pokazuje na filmie). Siekamy drobno szalotkę, korniszona, kapary i natkę pietruszki.

Doprawiamy mięso posiekanymi składnikami i dodajemy cztery krople tabasco (więcej zawsze można dodać później) oraz jedną łyżeczkę sosu Worcestershire. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Próbujemy – jeśli smaki są w porządku dodajemy żółtka. Mieszamy tatara dokładnie i nakładamy na talerz. Jeśli mamy możemy użyć obręczy albo innej formy, która pozwoli nam zachować kształt.

Danie podajemy z gratin dauphinois (przykładowy przepis znajdziecie tutaj) i mieszanką sałat z vinaigrette.

Na tatara zapraszamy do francuskiego bistro w Warszawie - Le Bistro Rozbrat.