Sposób przygotowania:
Tatar wołowy po francusku [film]
W kuchni polskiej tatar jest zazwyczaj przystawką, często w towarzystwie mocno schłodzonej wódki, doprawiony piklami i czasem kroplą maggi.
W Le Bistro Rozbrat tatar pełni jednak rolę dania głównego – przygotowywany na sposób francuski tatar to aż 150 gram surowego mięsa, masa dodatków z punktu widzenia polskiej tradycji zaskakujących.
Warto spróbować tatara w takim wydaniu – czy to robiąc go samodzielnie w domu czy odwiedzając Le Bistro Rozbrat w Warszawie.
Na naszym filmie tatara przygotowuje szefowa kuchni bistro Virginie Germain, a narratorem jest Alain Budzyk - właściciel Le Bistro Rozbrat.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w nie za drobną kostkę (dokładnie tak jak szefowa kuchni Le Bistro Rozbrat pokazuje na filmie). Siekamy drobno szalotkę, korniszona, kapary i natkę pietruszki.
Doprawiamy mięso posiekanymi składnikami i dodajemy cztery krople tabasco (więcej zawsze można dodać później) oraz jedną łyżeczkę sosu Worcestershire. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Próbujemy – jeśli smaki są w porządku dodajemy żółtka. Mieszamy tatara dokładnie i nakładamy na talerz. Jeśli mamy możemy użyć obręczy albo innej formy, która pozwoli nam zachować kształt.
Danie podajemy z gratin dauphinois (przykładowy przepis znajdziecie tutaj) i mieszanką sałat z vinaigrette.
Na tatara zapraszamy do francuskiego bistro w Warszawie - Le Bistro Rozbrat.