Sposób przygotowania:
Tęczowa terrina z kurczakiem
Obieramy warzywa. Do garnuszka wkładamy umyte udko z kurczaka, dodajemy pokrojone warzywa, czosnek oraz suszoną włoszczyznę. Dodajemy przyprawy po czym gotujemy na bardzo wolnym ogniu do chwili, aż mięso będzie miękkie. Miąższ dyni pieczemy w folii w piekarniku. Odlewamy 3 szklanki rosołu. Rozpuszczamy w nim żelatynę. Doprawiamy płyn solą i pieprzem do smaku - powinien być wyrazisty w smaku.
Obieramy mięso z udka (bez skóry). Do pojemniczka wlewamy 3/4 szklanki płynu, dodajemy ugotowaną marchewkę z rosołu - miksujemy. Do musu marchewkowego dodajemy czerwona paprykę i chilli do smaku - mieszamy i wylewamy pierwszą warstwę do foremki. Wstawiamy do zamrażalnika na około 10 minut w zależności od grubości warstwy. Na stężałej warstwie układamy kawałki kurczaka.
Posypujemy je pieprzem. Kolejne 3/4 szklanki płynu miksujemy z dynią, dodajemy kurkumę. Po wymieszaniu rozkładamy żółtą warstwę i chłodzimy. W ten sam sposób przygotowujemy warstwę zieloną ze zmiksowanej w płynie pietruszki ugotowanej w rosole oraz natki pietruszki. Warstwę fioletową uzyskujemy ze zmiksowanych jagód, śmietanki oraz reszty rosołu z żelatyną. Wszystkie warstwy przekładamy kawałeczkami mięsa posypanymi pieprzem. Podajemy terrinę po całkowitym schłodzeniu udekorowanąulubionymi kiełkami.
Obieramy mięso z udka (bez skóry). Do pojemniczka wlewamy 3/4 szklanki płynu, dodajemy ugotowaną marchewkę z rosołu - miksujemy. Do musu marchewkowego dodajemy czerwona paprykę i chilli do smaku - mieszamy i wylewamy pierwszą warstwę do foremki. Wstawiamy do zamrażalnika na około 10 minut w zależności od grubości warstwy. Na stężałej warstwie układamy kawałki kurczaka.
Posypujemy je pieprzem. Kolejne 3/4 szklanki płynu miksujemy z dynią, dodajemy kurkumę. Po wymieszaniu rozkładamy żółtą warstwę i chłodzimy. W ten sam sposób przygotowujemy warstwę zieloną ze zmiksowanej w płynie pietruszki ugotowanej w rosole oraz natki pietruszki. Warstwę fioletową uzyskujemy ze zmiksowanych jagód, śmietanki oraz reszty rosołu z żelatyną. Wszystkie warstwy przekładamy kawałeczkami mięsa posypanymi pieprzem. Podajemy terrinę po całkowitym schłodzeniu udekorowanąulubionymi kiełkami.
Sarenka
iziona
Netka
jaNina
kołczu
zbysiowa
Dokładnie, jestem pod wrażeniem, rewelacja Janinko:)
edytaha
zewa
jaNina
edytaha
Będę bardzo zdziwiona jeśli nie zostanie daniem dnia :)
jaNina
Dzięki Edytko :)
-Natka-
monikaT83
jaNina
Gosia85
2milutka
jaNina
czekoladka_m
marietta