SUPERPRZEPIS

Tęczowa terrina z kurczakiem

  • 19
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Tęczowa terrina z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

To niedroga, a zarazem bardzo efektowna terrina z warzyw, przekładana cząstkami mięsa z kurczaka.

Składniki:

Tęczowa terrina z kurczakiem

 

  • 1 duże udko z kurczaka (lub dwa mniejsze)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny
  • 1 szklanka mrożonej kostki dyni
  • żelatyna na 1 litr płynu
  • 2 łyżki mrożonych jagód
  • 1 łyżka śmietanki wiejskiej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chilli
  • kiełki, które lubisz do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tęczowa terrina z kurczakiem
Obieramy warzywa. Do garnuszka wkładamy umyte udko z kurczaka, dodajemy pokrojone warzywa, czosnek oraz suszoną włoszczyznę. Dodajemy przyprawy po czym gotujemy na bardzo wolnym ogniu do chwili, aż mięso będzie miękkie. Miąższ dyni pieczemy w folii w piekarniku. Odlewamy 3 szklanki rosołu. Rozpuszczamy w nim żelatynę. Doprawiamy płyn solą i pieprzem do smaku - powinien być wyrazisty w smaku.



Obieramy mięso z udka (bez skóry). Do pojemniczka wlewamy 3/4 szklanki płynu, dodajemy ugotowaną marchewkę z rosołu - miksujemy. Do musu marchewkowego dodajemy czerwona paprykę i chilli do smaku - mieszamy i wylewamy pierwszą warstwę do foremki. Wstawiamy do zamrażalnika na około 10 minut w zależności od grubości warstwy. Na stężałej warstwie układamy kawałki kurczaka.



Posypujemy je pieprzem. Kolejne 3/4 szklanki płynu miksujemy z dynią, dodajemy kurkumę. Po wymieszaniu rozkładamy żółtą warstwę i chłodzimy. W ten sam sposób przygotowujemy warstwę zieloną ze zmiksowanej w płynie pietruszki ugotowanej w rosole oraz natki pietruszki. Warstwę fioletową uzyskujemy ze zmiksowanych jagód, śmietanki oraz reszty rosołu z żelatyną. Wszystkie warstwy przekładamy kawałeczkami mięsa posypanymi pieprzem. Podajemy terrinę po całkowitym schłodzeniu udekorowanąulubionymi kiełkami.
Tęczowa terrina z kurczakiem
Na stężałej warstwie układamy kawałki kurczaka. Posypujemy je pieprzem.
Tęczowa terrina z kurczakiem
Po wymieszaniu rozkładamy żółtą warstwę i chłodzimy. Na schłodzonej układamy kawałki kurczaka.
Tęczowa terrina z kurczakiem
Przygotowujemy warstwę zieloną ze zmiksowanej w płynie pietruszki ugotowanej w rosole oraz natki pietruszki.
Tęczowa terrina z kurczakiem
Warstwę fioletową uzyskujemy ze zmiksowanych jagód, śmietanki oraz reszty rosołu z żelatyną.