gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Tęczowy przekładaniec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobre ciasto, polecam zrobić. Wygląda bardzo ładnie, a smakuje.... mmmm, niebo. Rodzinka wypróbowała i bardzo chwaliła.

Tęczowy przekładaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowy przekładaniec

 

  • BISZKOPT RÓŻOWY:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie kisielu truskawkowego
  • BISZKOPT ŻÓŁTY:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA
  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowanie galaretki agrestowej
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 700 ml śmietany 30 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • CIASTO KOKOSOWE
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • POLEWA
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • DODATKOWO
  • kieliszek spirytusu
  • kilka rurek waflowych pustych

Sposób przygotowania:

Tęczowy przekładaniec
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wylać na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. BISZKOPT RÓŻOWY: Białka ubić, następnie dodać cukier i ubijać nadal. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Przesiać do masy i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do sztywnej piany dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Wstawić do piekarnika na 20 minut w 180 st. MASA JABŁKOWA: Jabłka ubić, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wstawić do garnka i dodać cukier i galaretki. Podsmażyć przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia. MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier i przygotowaną wcześniej żelatynę. POLEWA: Do garnuszka wstawić wszystkie składniki i podpalić palnik. Mieszać aż się zagotuje. Od razu wyłożyć na placek, bo niedługo zgęstnieje. SKŁADANIE: biszkopt różowy- masa jabłkowa- biszkopt żółty- połowa masy śmietankowej- rurki maczane w alkoholu rozcieńczonym z wodą (stosunek 1:1) - druga połowa masy śmietankowej- ciasto kokosowe- polewa
Tęczowy przekładaniec
Przygotować wszystkie biszkopty jak podano w przepisie
Tęczowy przekładaniec
Przygotować masę jabłkową tak jak podano w przepisie.
Tęczowy przekładaniec
Przygotować polewę ze składników na polewę.
Tęczowy przekładaniec
Składać placek jak podano w przepisie. Rurki maczać w alkoholu rozcieńczonym z wodą.