Sposób przygotowania:
Tołma z bakłażanów (Gruzja)
Mięso umyć, oczyścić z żył i zmielic w maszynce z cebulą. Dodac podgotowany ryż, połowę drobno posiekanego koperku, utłuczone ziarenka kolendry, paprykę, przyprawić solą i pieprzem. na patelni stopic połowę tłuszczu, podsmażyć lekko nadzienie. bakłażany umyć, oczyścić obcinając koniec z gałązką, wrzucić na parę minut do wrzącej osolonej wody, zagotować, następnie wyjąć, osuszyć, przeciąć wzdłuz, wydrążyć środki, napełnic nadzieniem, wrzucić do płaskiego rondla, obłożyć pokrajanymi w ćwiartki pomidorami, posypać drobno posiekanym czosnkiem, kolendrą, sola i pieprzem. Polać roztopionym tłuszczem i gorącą wodą, przykryć i dusić na małym ogniu. Przełożyć tołmę na półmisek. Tołma z bakłażanów może być posypana siekaną kolendrą.