Sposób przygotowania:
Tołma z papryki
Tołma to rodzaj gruzińskich gołąbków
Mięso umyć, przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekaną cebulę, podgotowany ryż, jajko i paprykę. Starannie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i utłuczoną kolendrą. Paprykę umyć, ściąć górną część przy ogonku tak, aby usunąć jednocześnie gniazda nasienne bez uszkodzenia papryki. Napełnic farszem, wrzucić do naczynia żaroodpornego, obłożyć sparzonymi pomidorami pokrajanymi w dużą kostkę. Podlać rozpuszczonym tłuszczem i 1 szkl gotującej się wody lub bulionem z kostki. Oprószyć Tołma solą, cukrem, pieprzem, drobno posiekaną zieleniną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy papryka będzie gotowa wyłożyć Tołma na półmisek, polać jogurtem.