Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Tołma z papryki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tołma z papryki:Mięso umyć, przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekaną cebulę,

Tołma z papryki

Składniki:

Tołma z papryki

 

  • 8 ładnych strąków papryki
  • 300 g mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina)
  • 1/2 szkl podgotowanego ryżu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 300 g niedużych pomidorów
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • 2 szkl jogurtu

Sposób przygotowania:

Tołma z papryki


Tołma to rodzaj gruzińskich gołąbków


Mięso umyć, przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekaną cebulę, podgotowany ryż, jajko i paprykę. Starannie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i utłuczoną kolendrą. Paprykę umyć, ściąć górną część przy ogonku tak, aby usunąć jednocześnie gniazda nasienne bez uszkodzenia papryki. Napełnic farszem, wrzucić do naczynia żaroodpornego, obłożyć sparzonymi pomidorami pokrajanymi w dużą kostkę. Podlać rozpuszczonym tłuszczem i 1 szkl gotującej się wody lub bulionem z kostki. Oprószyć Tołma solą, cukrem, pieprzem, drobno posiekaną zieleniną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy papryka będzie gotowa wyłożyć Tołma na półmisek, polać jogurtem.