SUPERPRZEPIS

Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami Więcej zdjęć (5)

Torcik jest bardzo smaczny i ładnie się prezentuje, zrobiłam go na uroczystość rodzinną, wszystkim gościom bardzo smakował, byli zachwyceni jego smakiem.

Składniki:

Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Cukier waniliowy
  • 2 kostka masła
  • 200 gram chałwy o smaku waniliowym
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 30 ml. wódki
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie małych bez
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy (28cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na pół.

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym, do pozostałego dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka, miksujemy. Wlewamy na gotujący się mleko, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia.

Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę, miksujemy, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, miksujemy, na końcu dodajemy wódkę.

Dolną część biszkoptu przekładamy do tortownicy, wykładamy krem z chałwą, układamy bezy, lekko je wciskamy w krem. Wykładamy krem czekoladowy, przykrywamy pozostałym biszkoptem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch torcika, wstawiamy do lodówki.
Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami
Biszkopt kroimy na pół, dolną część przekładamy do tortownicy.
Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami
Na przekrojony biszkopt wykładamy krem z chałwą.
Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami
Na kremie z chałwą układamy bezy, lekko dociskamy.
Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami
Wykładamy krem z czekoladą, przykrywamy biszkoptem.