Sposób przygotowania:
Torcik Gruszkowa finezjaBiszkopt
Do ubitych białe dodać cukier dalej ubijać następnie dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C .
Masa gruszkowa
Obrać gruszki, wydrążyć nasienie, i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Następnie dodać cukier wanilinowy, jedną szklankę wina, doprowadzić do wrzenia. Prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Dodać sypkie galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Nie gotować !
Poncz
Wrzątkiem zalać kawę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Do zimnej kawy wlać amaretto i wymieszać. Do formy przełożyć biszkopt, dokładnie nasączyć ponczem. Obwód tortownicy obłożyć rurkami z czekoladą, wylać wystudzoną masę gruszkową i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Masa z bitej śmietany
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem, wyłożyć na masę gruszkową, wygładzić i zrobić wzorek szpatułką z ząbkami. Wierzch torcika posypać cynamonem i udekorować żółtymi perełkami oraz kwiatkami z cukru. Wstawić lodówki na około 2 godziny.
marietta
EwelinaP
akrobatka2
EwelinaP