AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Torcik grysikowy z jagodami i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Torcik grysikowy robi się szybko, nie trzeba piec, więc zawsze się udaje :)) Można dodawać dowolne owoce sezonowe lub mrożone.

Torcik grysikowy z jagodami i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik grysikowy z jagodami i malinami

 

  • Spód:
  • okrągłe biszkopty.

 

 

  • WIERZCH:
  • 2 szklanki jagód
  • ok. 250 g malin
  • 2 galaretki malinowe lub owoce leśne.

 

Sposób przygotowania:

Torcik grysikowy z jagodami i malinami
Tortownicę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, następnie układamy na spodzie okrągłe biszkopty. Mleko gotujemy razem z masłem, a kiedy masło się roztopi wsypujemy stopniowo kaszkę mannę. Pamiętamy o tym, żeby cały czas mieszać, żeby nie utworzyły się grudki oraz by się nie przypaliła !!! Gdy kasza zgęstnieje wsypujemy cukier i cukier waniliowy. kaszę zestawiamy z ognia i studzimy, co jakiś czas mieszając. Równie dobrze możemy wyłożyć gorącą kaszę na biszkopty, nie czekając, aż przestygnie. Wtedy czekamy, aż nam ostygnie w tortownicy. Na zimną kaszę wykładamy umyte jagody i maliny i zalewamy galaretką ( wcześniej rozpuszczoną w 700-750 ml gorącej wody i ostudzoną ). wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po zdjęciu boków tortownicy posypujemy boki torcika ziarnami sezamu, lekko dociskając - masa jest wilgotna, więc bez problemu się przyklejają :) Torcik przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO :)
Torcik grysikowy z jagodami i malinami
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami.
Torcik grysikowy z jagodami i malinami
Mleko gotujemy z masłem, powoli wsypujemy kaszkę mannę.
Torcik grysikowy z jagodami i malinami
Na ostygniętej masie układamy jagody i maliny, zalewamy galaretką.
Torcik grysikowy z jagodami i malinami
Boki torcika posypujemy ziarnami sezamu, lekko dociskając.