Sposób przygotowania:
Torcik kokosowa brzoskwinkaETAP 1:
1. Biszkopt
Wiórki uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Mikserem utrzeć masło z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym, następnie dodać uprażone wystudzone wiórki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z ubitych białek.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (u mnie w kształcie kwiatka średnica 23 cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 30 minut.
ETAP 2:
2.
Masa kokosowa:
Na sztywno ubić śmietankę kremówkę, dodać cukier puder i rozrobioną w mleku żelatynę. Następnie dodać rozgniecione pralinki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części.
ETAP 3:
3.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę (zostawić kilka do dekoracji), wymieszać z konfiturą brzoskwiniową.
Zalewa-sok po odsączeniu brzoskwiń (około 3/4 szklanki) wymieszać z wódką to będzie poncz do nasączenia biszkoptu.
ETAP 4:
4.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszą z warstw nasączyć sokiem brzoskwiniowym połączonym z wódką, wyłożyć połowę masy kokosowej, połowę masy brzoskwiniowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć resztą ponczu.
Posmarować drugą częścią masy kokosowej i wyłożyć resztę masy brzoskwiniowej. Wierzch i boki ciasta posmarować ostatnią częścią masy kokosowej. Udekorować pralinkami i brzoskwinią.