SUPERPRZEPIS

Torcik kokosowa brzoskwinka

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Torcik kokosowa brzoskwinka Więcej zdjęć (2)

Ciasto jest doskonałym przykładem na to jak idealne jest połączenie słodkiego kokosa z orzeźwiającym smakiem owocu brzoskwini.

Składniki:

Torcik kokosowa brzoskwinka

 

  • Biszkopt:
  • 125 g cukru
  • 125 g masła extra
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórek kokosowych

 

  • Masa kokosowa:
  • 600ml śmietany 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 7 łyżek mleka
  • 15 sztuk pralinek kokosowych

 

  • Masa brzoskwiniowa
  • 240g konfitury brzoskwiniowej
  • 1 puszka brzoskwiń

 

  • Dodatkowo:
  • 9 sztuk pralinek kokosowych
  • 50ml czystej wódki

Sposób przygotowania:

Torcik kokosowa brzoskwinka

ETAP 1:

Torcik kokosowa brzoskwinka
składniki dokładnie utrzeć a następnie wymieszać mikserem

1. Biszkopt
Wiórki uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Mikserem utrzeć masło z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym, następnie dodać uprażone wystudzone wiórki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z ubitych białek.

Dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (u mnie w kształcie kwiatka średnica 23 cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 30 minut.

ETAP 2:

2.
Masa kokosowa:
Na sztywno ubić śmietankę kremówkę, dodać cukier puder i rozrobioną w mleku żelatynę. Następnie dodać rozgniecione pralinki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części.

ETAP 3:

Torcik kokosowa brzoskwinka
brzoskwinie pokroić w drobną kostkę zalewę zostawić na poncz

3.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę (zostawić kilka do dekoracji), wymieszać z konfiturą brzoskwiniową.

Zalewa-sok po odsączeniu brzoskwiń (około 3/4 szklanki) wymieszać z wódką to będzie poncz do nasączenia biszkoptu.

ETAP 4:

Torcik kokosowa brzoskwinka
układać warstwami masa kokosowa , brzoskwinie

4.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszą z warstw nasączyć sokiem brzoskwiniowym połączonym z wódką, wyłożyć połowę masy kokosowej, połowę masy brzoskwiniowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć resztą ponczu.

Posmarować drugą częścią masy kokosowej i wyłożyć resztę masy brzoskwiniowej. Wierzch i boki ciasta posmarować ostatnią częścią masy kokosowej. Udekorować pralinkami i brzoskwinią.