EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Torcik malinowo-kokosowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Torcik jest połączeniem orzeźwiających, kwaskowych, dojrzewających w słońcu malin z niezwykle zjawiskowym, słodkim ale delikatnym smakiem kokosu.

Torcik malinowo-kokosowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik malinowo-kokosowy

 

 

  • Mus malinowy:
  • 400g świeżych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 1/2 szklanki wody

 

 

  • Poncz:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50ml likieru kokosowego
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

 

  • Dodatkowo:
  • 16 ciasteczek w kształcie kwiatka
  • 100g malin
  • cukier błyszczący różowy
  • cukierki perełki różowe
  • wiórki kokosowe
  • listki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Torcik malinowo-kokosowy

ETAP 1:

Biszkopt:
Na sztywną pianę ubić białka z cukrem. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać i przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C około 25 minut.

ETAP 2:

Torcik malinowo-kokosowy
maliny zagotować z wodą a następnie zmiksować

Mus malinowy:
Maliny i wodę gotować w garnku do momentu rozpadnięcia się malin. Następnie zmiksować blenderem i wsypać galaretki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia ale nie gotować. Wystudzić i wlać do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 40 minut.

ETAP 3:

Masa kokosowa:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.W mleku kokosowy namoczyć żelatynę następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła. Na sztywno ubić śmietanę i dodać małymi porcjami biały ser, przestudzoną czekoladę, likier, wiórki kokosowe i żelatynę. Wymieszać i podzielić na dwie równe części.

ETAP 4:

Poncz:
Kawę zaparzyć, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać likier kokosowy i wymieszać.

ETAP 5:

Torcik malinowo-kokosowy
na biszkopt wyłożyć pierwszą część masy kokosowej

Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem kokosowym, cały obwód obłożyć ciasteczkami i następnie wylać jedną porcję masę kokosowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć na środku stężały mus malinowy i wylać drugą porcję masy kokosowej, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

ETAP 6:

Torcik malinowo-kokosowy
ułożyć wkładkę malinową i obłożyć ciasteczkami

Ciasto udekorować perełkami, cukrem błyszczącym, czekoladowymi listkami i malinami.