SUPERPRZEPIS

Torcik rajska wyspa

  • 6
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Torcik rajska wyspa Więcej zdjęć (4)

Torcik wyszedł bardzo smaczny, a nazwę wymyśliły mu dzieci.

Składniki:

Torcik rajska wyspa

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • ananas w kostkach
  • brzoskwinie z puszki
  • 1 banan
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej

 

Sposób przygotowania:

Torcik rajska wyspa
Ciasto: Oddzielić biała od jajek, dodać do nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubić na sztywną bezę do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyć z jajkami, gotowe ciasto wylać do małej tortownicy około 20 cm średnicy. Piec w temp 180 st około 40min, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone, zimne ciasto podzielić na trzy krążki i nasączyć kawą. Krem: Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i zimnym budyniem na gładki krem. Spód ciasta ułożyć na talerzu, posmarować połową dżemu na nim ułożyć warstwę owoców i przykryć warstwą kremu, następnie położyć drugi krążek ciasta na nim rozsmarować resztę dżemu, owoce i krem, przykryć ostatnim krążkiem, wierzch i boki posmarować resztą kremu, dowolnie udekorować, dokładnie schłodzić. Ja użyłam do dekoracji owoców które są w środku ciasta i dodatkowo ozdobiłam czekoladą oraz czereśniami z kompotu.
Torcik rajska wyspa
Upieczony, zimny biszkopt podzielić na krążki i nasaczyć kawą
Torcik rajska wyspa
Na talerzu ułożyć ciasto, posmarować dżemem, ułożyć owoce
Torcik rajska wyspa
Kolejno układać na telerzu ciasto, dzem, owoce i krem