anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Torcik śmietanowo-owocowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Polecam pyszny torcik do kawy i herbaty:)

Torcik śmietanowo-owocowe

Składniki:

Torcik śmietanowo-owocowe

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 zagęstnik do śmietany fix
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/2 cukru waniliowego
  • sok z cytryny
  • mała puszka mandarynek
  • puszka brzoskwiń
  • 2 kiwi
  • kilka czerwonych winogron
  • gruszki z puszki lub z kompotu
  • wiórki kokosowe
  • Poncz:
  • 2 szklanki przegotowanej chłodnej wody
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowo-owocowe
Białka oddzielić od żółtek,dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać,następnie dodać żółtka ,na końcu obydwie wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Piec w180stC około 45-50 min. Zimny biszkopt przekroić na trzy części,spód biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować dżemem z czarnej porzeczki na to ubitą śmietanę(każdy blat biszkoptu nasączyć ponczem) Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną,obsypać wiórkami kokosowymi,udekorować owocami. Wykonanie masy: Zimną śmietanę ubić ,pod koniec dodać zagęstnik 1/2 cukru waniliowego,wymieszanego z 2 łyżkami cukru pudru i jeszcze chwilkę ubijać,do smaku dodać kilka kropel soku z cytryny. Smacznego:)