Sposób przygotowania:
Torcik winogronowy
Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku, ocet i olej, dobrze ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć ciasto do piekarnika i piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
Masa owocowa Maliny i winogrona umyć, odcedzić na sicie. Najpierw winogrona, później maliny zmiksować. Zmiksowane owoce przetrzeć przez sito. Do miksera wlać mleko skondensowane, wsypać cukier, dodać mus owocowy, dobrze zmiksować.
Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, wymieszać. Postawić garnuszek na ogniu, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia żelatyny, nie gotować. Lekko przestudzoną żelatynę wlać do zmiksowanego mleka z musem owocowym, dobrze zmiksować.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Przełożyć masą owocową blaty biszkoptowe oraz wierzch biszkoptu i boki. Obsypać boki krokantem orzechowym i pokruszonymi rurkami czekoladowymi.
Udekorować winogronami i listkami mięty. Smacznego !
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Włożyć ciasto do piekarnika i piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
Masa owocowa Maliny i winogrona umyć, odcedzić na sicie. Najpierw winogrona, później maliny zmiksować. Zmiksowane owoce przetrzeć przez sito. Do miksera wlać mleko skondensowane, wsypać cukier, dodać mus owocowy, dobrze zmiksować.
Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, wymieszać. Postawić garnuszek na ogniu, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia żelatyny, nie gotować. Lekko przestudzoną żelatynę wlać do zmiksowanego mleka z musem owocowym, dobrze zmiksować.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Przełożyć masą owocową blaty biszkoptowe oraz wierzch biszkoptu i boki. Obsypać boki krokantem orzechowym i pokruszonymi rurkami czekoladowymi.
Udekorować winogronami i listkami mięty. Smacznego !