Sposób przygotowania:
Tort bananowy po kalifornijska
6 dkg masła utrzeć w misce z 12 dkg cukru pudru, dodać jajka, po łyżce mąkę oraz rozczyn z drożdży wyrośniętych na mleku osłodzonym kostką cukru. Całość doprawić solą, cynamonem, goździkami, imbirem i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dosyć gęste. Tortownicę wysmarować i posypać ją bułką tartą. Do
tortownicy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć warstwę pokrojonych w plasterki bananów i posypać grubo posiekanymi migdałami i zalać pozostałym ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez ok. 45 minut W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Upieczony tort pozostawić w formie do wystygnięcia, po czym wyjąć go na paterę i posypać resztą cukru pudru. Smacznego
tortownicy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć warstwę pokrojonych w plasterki bananów i posypać grubo posiekanymi migdałami i zalać pozostałym ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez ok. 45 minut W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Upieczony tort pozostawić w formie do wystygnięcia, po czym wyjąć go na paterę i posypać resztą cukru pudru. Smacznego