jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny tort z czekoladą i bananami

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • CIASTO:
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag masła miękkiego
  • 10 dag cukru pudru
  • sól
  • 5 jajek
  • 7 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 8 dag mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 12 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • 250 g gotowej polewy czekoladowej
  • 20 dag masła miękkiego
  • DEKORACJA:
  • rum - do nasączenia biszkoptu
  • banany

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
CIASTO:

Podgrzać piekarnik do 180 stop. C.

Natłuścić spód tortownicy i opruszyć mąką.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, żółtka oddzielić od białek.

Masło, cukier puder i sól utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka i czekoladę.

Ubij na sztywną pianę białka i dodaj migdały, kakao, mąkę, proszek do pieczenia.

Całość połączyć mikserem z kremem z masła, cukru, żółtek i czekolady. Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec przez 40 minut, wyjmij i odstaw na 8 godzin.

KREM CZEKOLADOWY:

Ubić cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mleko w gorącej kąpieli wodnej.

Wstawić naczynie z kremem do garnka z zimną wodą, cały czas mieszając. Rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej polewę czekladową.

Masło utrzeć na puszystąmasę i powoli dodawać do niego polewę oraz krem. Biszkopt przeciąć na dwie części.

Spód skropić rumem i posmarować cienką warstwą kremu czekoladowego, następnie układać na nim pokrojone banany i znowu wyłożyć krem.

Całość przykryć drugą częścią biszkoptu, a wierzch i boki posmarować kremem i udekorować bananami.