Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy
CIASTO:
Podgrzać piekarnik do 180 stop. C.
Natłuścić spód tortownicy i opruszyć mąką.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, żółtka oddzielić od białek.
Masło, cukier puder i sól utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka i czekoladę.
Ubij na sztywną pianę białka i dodaj migdały, kakao, mąkę, proszek do pieczenia.
Całość połączyć mikserem z kremem z masła, cukru, żółtek i czekolady. Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec przez 40 minut, wyjmij i odstaw na 8 godzin.
KREM CZEKOLADOWY:
Ubić cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mleko w gorącej kąpieli wodnej.
Wstawić naczynie z kremem do garnka z zimną wodą, cały czas mieszając. Rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej polewę czekladową.
Masło utrzeć na puszystąmasę i powoli dodawać do niego polewę oraz krem. Biszkopt przeciąć na dwie części.
Spód skropić rumem i posmarować cienką warstwą kremu czekoladowego, następnie układać na nim pokrojone banany i znowu wyłożyć krem.
Całość przykryć drugą częścią biszkoptu, a wierzch i boki posmarować kremem i udekorować bananami.
Podgrzać piekarnik do 180 stop. C.
Natłuścić spód tortownicy i opruszyć mąką.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, żółtka oddzielić od białek.
Masło, cukier puder i sól utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka i czekoladę.
Ubij na sztywną pianę białka i dodaj migdały, kakao, mąkę, proszek do pieczenia.
Całość połączyć mikserem z kremem z masła, cukru, żółtek i czekolady. Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec przez 40 minut, wyjmij i odstaw na 8 godzin.
KREM CZEKOLADOWY:
Ubić cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mleko w gorącej kąpieli wodnej.
Wstawić naczynie z kremem do garnka z zimną wodą, cały czas mieszając. Rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej polewę czekladową.
Masło utrzeć na puszystąmasę i powoli dodawać do niego polewę oraz krem. Biszkopt przeciąć na dwie części.
Spód skropić rumem i posmarować cienką warstwą kremu czekoladowego, następnie układać na nim pokrojone banany i znowu wyłożyć krem.
Całość przykryć drugą częścią biszkoptu, a wierzch i boki posmarować kremem i udekorować bananami.