mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Tort Filipa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

pyszny i efektowny torcik

Tort Filipa

Składniki:

Tort Filipa

 

  • Biszkopt orzechowy z kakaem:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 3 szkl. zmielonych orzechów
  • 2 łyżki bakalii (rodzynki, migdały)
  • 2 czubate łyzki kakao
  • 1 łyzka kawy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 8 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 8 łyżek orzechów mielonych
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyzki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Wkładka kokosowa:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg kokosu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem kawowy:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • kostka masła
  • 1/2 l. smażonych wiśni
  • Masa orzechowa:
  • kostka masła
  • 3-4 łyżki orzechów
  • 2 łyżki naparu kawy rozpuszczalnej
  • cukier puder do smaku.
  • Masa śmietankowa:
  • kostka masła
  • cukier puder
  • szkl. śmietany kwaśnej
  • Dodatkowo:
  • produkty do dekoracji tortu wedle uznania

Sposób przygotowania:

Tort Filipa
Biszkopt orzechowy z kakaem: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem, nastepnie stopniowo dodawać zółtka. Do masy dodać kawę, kakao, proszek do pieczenia bakalie i orzechy. Wymieszać składniki delikatnie. Upiec 2 placki w temperaturze 170 stopni przez pół godziny. (Blacha24/32). Biszkopt orzechowy: Orzechy mielimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając cukier, następnie żółtka. Na koniec dodajemy orzechy, mąki z proszkiem oraz bułkę tartą i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24/32cm) i pieczemy dwa placki w nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wkładka kokosowa: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodajemy mąki z proszkiem oraz kokos i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24/32 cm) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Krem kawowy: Jajka ubić na parze z cukrem na puszystą masę. Wystudziuć. Zaparzyć kawę we wrzącej wodzie, równiez ostudzić. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać masę jajeczną, potem kawę. Na koniec wmieszać smażone wiśnie. Masa orzechowa: Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać cukier, orzechy i kawę. Masa śmietankowa: Masło utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać śmietanę. Przełożenie: orzechowy z kakaem-masa kawowa z wiśniami- orzechowy- masa orzechowa- wkładka kokosowa- masa śmietankowa- orzechowy- masa kawowa z wiśniami- orzechowy z kakaem- dekoracja.