Sposób przygotowania:
Tort Filipa
Biszkopt orzechowy z kakaem: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem, nastepnie stopniowo dodawać zółtka. Do masy dodać kawę, kakao, proszek do pieczenia bakalie i orzechy. Wymieszać składniki delikatnie. Upiec 2 placki w temperaturze 170 stopni przez pół godziny. (Blacha24/32). Biszkopt orzechowy: Orzechy mielimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając cukier, następnie żółtka. Na koniec dodajemy orzechy, mąki z proszkiem oraz bułkę tartą i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24/32cm) i pieczemy dwa placki w nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wkładka kokosowa: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodajemy mąki z proszkiem oraz kokos i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24/32 cm) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Krem kawowy: Jajka ubić na parze z cukrem na puszystą masę. Wystudziuć. Zaparzyć kawę we wrzącej wodzie, równiez ostudzić. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać masę jajeczną, potem kawę. Na koniec wmieszać smażone wiśnie. Masa orzechowa: Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać cukier, orzechy i kawę. Masa śmietankowa: Masło utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać śmietanę. Przełożenie: orzechowy z kakaem-masa kawowa z wiśniami- orzechowy- masa orzechowa- wkładka kokosowa- masa śmietankowa- orzechowy- masa kawowa z wiśniami- orzechowy z kakaem- dekoracja.
marietta
mika3008