Sposób przygotowania:
Tort jabłkowy ze śmietaną waniliową
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Tortownicę o średnicy 26cm nasmarować tłuszczem. Przygotować ciasto: Masło utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na kremową masą. Dodawać po 1 jajku, utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta, wlać mleko, wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy, piec 15-20minut. Wyjąć i wystudzić w formie. Przygotować placek migdałowy: Śmietanę zagotować z cukrem, miodem i masłem, gotować 15minut na małym ogniu, często mieszając. Dodać migdały, zdjąć z ognia. Spód tortownicy wyłożyć papierem, posmarować na gładko masą i piec w piekarniku 15minut. Placek migdałowy wyjąć z piekarnika, studzić 15minut w tortownicy. Wyjąć z papierem, odwrócić, delikatnie zdjąć papier, odwrócić, pokroić nożem do chleba na pół, potem znowu na pół, tak aby powstało 16małych trójkątów. Przygotować masę jabłkową: Owoce obrać, wykroić gniazda, pokroić w cząstki. Dusić z 2 łyżkami soku z cytryny, cukrem, 250ml soku jabłkowego i siekanymi migdałymi przez 5min. Budyń rozrobić z 50ml soku jabłkowego, wlać do kompotu, wymieszać, gotować 1min. Wszystko studzić około 15minut. Placek z ciasta ułożyć na paterze, spiąć obręczą, posmarować masą jabłkową, chłodzić w lodówce przez 1godzinę. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fixem. 3/4 porcji wyłożyć na masę jabłkową, resztę przełożyć do rękawa i wycisnąć ozdobnie na brzegu tortu. Tort chłodzić 90minut. Jabłko umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Cząstki pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i osuszyć. Plastry jabłek ułożyć przy wyciśniętej masie kremowej. Trójkąty z placka migdałowego ułożyć na wierzchu pod skosem tak aby utworzyły koło, ale każdy kawałek zachodził na siebie. I gotowe!!!