marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort jajeczny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przygotowania przystawki

Tort jajeczny

Składniki:

Tort jajeczny

 

Sposób przygotowania:

Tort jajeczny
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki mleka osłodzonego 1 kostką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę połączyć z masłem, dodać żółtka, rozczyn drożdżowy, trochę soli. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować, nie pozostawiając do wyrośnięcia. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć posmarowaną masłem, obsypaną bułką tartą tortownicę . Brzeg ciasta wyciąć w ząbki, spód i boki nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez 25-30 minut. Kiedy wystygnie, wyjąć je z formy. W czasie pieczenia ciasta sporządzić krem serowy: Do ciepłego beszamelu dodać obydwa gatunki sera, wbić pojedynczo żółtka. Masę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy krem wystygnie, napełnić nim ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki jajka na twardo, fasolkę szparagową oraz plasterki rzodkiewki lub pomidora. Potrawę warto przyrządzić dzień przed spożyciem, aby ciasto stało się kruche i wchłonęło krem serowy. Idealnie nadaje się na kolację. Smacznego