Sposób przygotowania:
Tort ''Kwitnący sad''
Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka i olej, a po chwili dosyp mąkę przesianą z kakaem, całość delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto biszkoptowe przelej do natłuszczonej formy i upiecz.
Obrane i przekrojone na pół gruszki zalej winem i gotuj do miękkości. W rondelku zagotuj mleko, cukier i wanilię, żółtka roztrzep i powoli wlewaj do nich gorące mleko. Miskę z masą ustaw na garnku z gotującą się wodą i stale mieszając podgrzewaj do momentu aż masa zgęstnieje (uważaj żeby się nie ścięło), na koniec dodaj wcześniej namoczoną w wodzie żelatynę. Do ostudzonego kremu dodaj ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Upieczony biszkopt przekrój na pół (obie połówki delikatnie nasącz winem pozostałym z gotowania gruszek), na spód tortownicy połóż połówkę biszkoptu na nią wyłóż ugotowane gruszki i pokryj je kremem bawarskim, wierzch przykryj drugą połówką ciasta i wstaw do lodówki na całą noc. Schłodzony tort wyjmij z tortownicy i dokładnie pokryj bitą śmietaną, udekoruj wedle uznania.
Obrane i przekrojone na pół gruszki zalej winem i gotuj do miękkości. W rondelku zagotuj mleko, cukier i wanilię, żółtka roztrzep i powoli wlewaj do nich gorące mleko. Miskę z masą ustaw na garnku z gotującą się wodą i stale mieszając podgrzewaj do momentu aż masa zgęstnieje (uważaj żeby się nie ścięło), na koniec dodaj wcześniej namoczoną w wodzie żelatynę. Do ostudzonego kremu dodaj ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Upieczony biszkopt przekrój na pół (obie połówki delikatnie nasącz winem pozostałym z gotowania gruszek), na spód tortownicy połóż połówkę biszkoptu na nią wyłóż ugotowane gruszki i pokryj je kremem bawarskim, wierzch przykryj drugą połówką ciasta i wstaw do lodówki na całą noc. Schłodzony tort wyjmij z tortownicy i dokładnie pokryj bitą śmietaną, udekoruj wedle uznania.