Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tort ''Kwitnący sad''

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Lekki, wiosenny tort z gruszkami gotowanymi w winie, przełożony kremem bawarskim. Warto go przygotować nie tylko z okazji urodzin.

Tort ''Kwitnący sad''

Składniki:

Tort ''Kwitnący sad''

Biszkopt

 

Krem bawarski

Dodatkowo

  • 6 gruszek
  • 600ml czerwonego wina
  • dekoracje cukiernicze
  • kruszona biała czekolada
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 łyzki cukru pudru
  • śmietanfix

Sposób przygotowania:

Tort ''Kwitnący sad''
Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka i olej, a po chwili dosyp mąkę przesianą z kakaem, całość delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto biszkoptowe przelej do natłuszczonej formy i upiecz.

Obrane i przekrojone na pół gruszki zalej winem i gotuj do miękkości. W rondelku zagotuj mleko,  cukier i wanilię, żółtka roztrzep i powoli wlewaj do nich gorące mleko. Miskę z masą ustaw na garnku z gotującą się wodą i stale mieszając podgrzewaj do momentu aż masa zgęstnieje (uważaj żeby się nie ścięło), na koniec dodaj wcześniej namoczoną w wodzie żelatynę. Do ostudzonego kremu dodaj ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszaj.

Upieczony biszkopt przekrój na pół (obie połówki delikatnie nasącz winem pozostałym z gotowania gruszek), na spód tortownicy połóż połówkę biszkoptu na nią wyłóż ugotowane gruszki i pokryj je kremem bawarskim, wierzch przykryj drugą połówką ciasta i wstaw do lodówki na całą noc. Schłodzony tort wyjmij z tortownicy i dokładnie pokryj bitą śmietaną, udekoruj wedle uznania.