Sposób przygotowania:
Tort malinowy
Ciasto: Jajka należy ubić z cukrem. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz oliwę. Masę przekładamy do dużej tortownicy (26-28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 15- 16 minut. temp. 180 stopni, funkcja termoobieg ·
Ostudzone placki smarujemy cienką warstwą dżemu. Jeden krążek przekładamy na paterę.
Masa owocowa: Maliny blendujemy z cukrem, zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę i żółtka dobrze rozrabiamy w mleku- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki. Całość przelewamy do gotujących się malin. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Całość studzimy. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodajmy zimny budyń. Masę przekładamy na ciasto posmarowane dżemem. · ok. 500-700 g malin (w sezonie, poza sezonem ten etap pomijamy) Na tak przygotowanym cieście układamy całe maliny. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu.
Masa mascarpone: Do utartego masła z cukrem dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy śmietan fix. Na masę malinową i maliny wykładamy połowę masy mascarpone. Na masę wykładamy placek ciasta - w taki sposób, aby strona z dżemem przykryła masę. Boki tortu smarujemy połową pozostałej masy mascarpone. Wstawiamy do lodówki.
Polewa: Całość topimy nad kąpielą wodną. Przestudzoną polewą zdobimy wierzch tortu. Pozostałą masą faszerujemy maliny- dobrze pomóc sobie trzonkiem od małej łyżeczki. Na zastygłej polewie robimy rozetki z masy mascarpone. Pomiędzy rozetki układamy wypełnione czekoladą maliny. Połówki malin przyklejamy do masy mascarpone na bokach tortu. · galaretka truskawkowa/malinowa Galaretkę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody (ok 1/2 szklanki), studzimy. Tężejącą już galaretką smarujemy maliny zdobiące nasz tort. . Smacznego!
Ostudzone placki smarujemy cienką warstwą dżemu. Jeden krążek przekładamy na paterę.
Masa owocowa: Maliny blendujemy z cukrem, zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę i żółtka dobrze rozrabiamy w mleku- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki. Całość przelewamy do gotujących się malin. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Całość studzimy. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodajmy zimny budyń. Masę przekładamy na ciasto posmarowane dżemem. · ok. 500-700 g malin (w sezonie, poza sezonem ten etap pomijamy) Na tak przygotowanym cieście układamy całe maliny. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu.
Masa mascarpone: Do utartego masła z cukrem dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy śmietan fix. Na masę malinową i maliny wykładamy połowę masy mascarpone. Na masę wykładamy placek ciasta - w taki sposób, aby strona z dżemem przykryła masę. Boki tortu smarujemy połową pozostałej masy mascarpone. Wstawiamy do lodówki.
Polewa: Całość topimy nad kąpielą wodną. Przestudzoną polewą zdobimy wierzch tortu. Pozostałą masą faszerujemy maliny- dobrze pomóc sobie trzonkiem od małej łyżeczki. Na zastygłej polewie robimy rozetki z masy mascarpone. Pomiędzy rozetki układamy wypełnione czekoladą maliny. Połówki malin przyklejamy do masy mascarpone na bokach tortu. · galaretka truskawkowa/malinowa Galaretkę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody (ok 1/2 szklanki), studzimy. Tężejącą już galaretką smarujemy maliny zdobiące nasz tort. . Smacznego!