sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort Mama i Tata

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Torcik upiekłam do przedszkola na przyjęcie z okazji Dnia Mamy i Taty. Dzieciakom i rodzicom bardzo się podobał i równie dobrze smakował.

Tort Mama i Tata

Składniki:

Tort Mama i Tata

Biszkopty x 3 ( 25x40 )

  • 3 x 4 jajka
  • 3 x 1 szkl mąki
  • 3 x 3/4 szkl cukru
  • 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

Poncz

  • 2 cytryny
  • 5 szkl wody
  • 2 łyżki cukru

Krem maślany

  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 4-5 łyżek cukru pudu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo

  • ok. 1 kg masy cukrowej
  • barwniki spożywcze
  • dżem z czarnej porzeczki
  • powidła z jasnych śliwek

Sposób przygotowania:

Tort Mama i Tata
Wszystkie biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Przesianą mąkę z proszkiem dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

Krem powinniśmy przygotować poprzedniego dnia lub co najmniej 8 godzin przed przełożeniem tortu. Śmietanę dzielimy na dwie równe części. Każdą przelewamy do większego garnka i gotujemy. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć wyłączamy gaz i dodajemy ,połamane na mniejsze kawałki, czekolady. Do jednej części białą a do drugiej mleczną. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy aby przestygły. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc lub min 6 godzin. Używam w tym celu metalowych garnków, ponieważ dłużej trzymają temperaturę.

Później tylko ubijamy czekoladowe śmietanki mikserem na sztywno tuż przed przekładanie tortu.

Cytryny dokładnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Przecedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę bądź masło ucieramy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny.

Jeden biszkopt układamy na desce. Nasączamy go ponczem i smarujemy kremem z mleczną czekoladą. Przykrywamy drugim biszkoptem , również nasączamy i smarujemy powidłami oraz jasnym kremem. Na wierzchu układamy trzeci biszkopt i tylko dobrze go nasączamy.

Na całość nakładamy równomiernie krem maślany. Masę cukrową łączymy w wybranymi barwnikami i dekorujemy tort wg wzoru.

Schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin.