Sposób przygotowania:
Kolorowy sernikETAP 1:
Masa serowa:
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i mus z dyni, zmiksować.
ETAP 2:
Pod koniec dodać ubitą śmietankę, skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu pomarańczowego, delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
Do garnka włożyć masło, dodać mleko, kakao i cukier, mieszając gotować 4-5 minut. Odlać pół szklani, resztę ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.
ETAP 4:
Beza migdałowa:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Następnie partiami dodawać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, aromat migdałowy i ocet.
Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
Blaszkę z bokami o wymiarach 21/35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać na przemian ciasto ciemne, białe i masę serową.
Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 60 minut.
Upieczone ciasto ostudzić i ozdobnie oblać białym lukrem i odłożoną polewą wymieszaną z łyżką spirytusu lub soku z cytryny.
Lukier:
Cukier puder utrzeć do białości z sokiem z cytryny.