Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2745]

Kolorowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ciasto to połączenie trzech smaków. Ciasto kakaowe, ser z nutką pomarańczy i beza z aromatem migdałowym.

Kolorowy sernik

Składniki:

Kolorowy sernik

 

 

  • Masa serowa:
  • 70 dag sera z wiaderka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 5 jajek
  • 3 łyżki pure z dyni
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • aromat pomarańczowy do smaku

 

  • Beza migdałowa:
  • 4 białka
  • 13 dag drobnego cukru
  • 3,5 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Lukier biały:
  • 5 dag cukru pudru
  • 0,5 łyżki soku z cytryny

 

  • Pozostałe
  • łyżka spirytusu do polewy

Sposób przygotowania:

Kolorowy sernik

ETAP 1:

Kolorowy sernik
Ser połączyć z ubitymi jajkami i musem z dyni.

Masa serowa:
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i mus z dyni, zmiksować.

ETAP 2:

Kolorowy sernik
Zmiksowany ser połączyć z ubitą śmietaną i skórką pomarańczową.

Pod koniec dodać ubitą śmietankę, skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu pomarańczowego, delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Kolorowy sernik
Do ostudzonej masy dodać pozostałe składniki.

Do garnka włożyć masło, dodać mleko, kakao i cukier, mieszając gotować 4-5 minut. Odlać pół szklani, resztę ostudzić.

Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.

ETAP 4:

Kolorowy sernik
Ubite białka z cukrem połączyć z mąką i octem.

Beza migdałowa:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.

Następnie partiami dodawać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, aromat migdałowy i ocet.

Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Kolorowy sernik

Blaszkę z bokami o wymiarach 21/35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać na przemian ciasto ciemne, białe i masę serową.

Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 60 minut.

Upieczone ciasto ostudzić i ozdobnie oblać białym lukrem i odłożoną polewą wymieszaną z łyżką spirytusu lub soku z cytryny.

Lukier:
Cukier puder utrzeć do białości z sokiem z cytryny.