Tort mięsny z kremem ziołowym

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż zagotować w bulionie mięsnym (20 min. na średnim ogniu). obraną cebulę pokroić

Tort mięsny z kremem ziołowym

Składniki:

Tort mięsny z kremem ziołowym

 

  • 150 g ryżu
  • 300 ml bulionu mięsnego
  • 2 cebule
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki twarogu
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 250 g tłustego, miękkiego sera
  • 1/4 l śmietany kremówki
  • 2 filiżanki siekanych ziół
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyzeczki soku z cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Tort mięsny z kremem ziołowym
Ryż zagotować w bulionie mięsnym (20 min. na średnim ogniu). obraną cebulę pokroić drobno, wymieszać z mięsem, twarogiem, jajkami i ryżem. Przyprawić solą i pieprzem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć mięso, wyrównać, upiec na złoty kolor. Letni tort wyjąć z formy. Obrany czosnek rozetrzeć z solą. Ser ubić dolewając kremówkę, dodać czosnek, zioła i przyprawy. Tort przekroić na pół i przełożyć kremem. Resztą kremu udekorować wierzch i boki. Posypać tort natką pietruszki. Brzegi przybrać rózyczkami z kremu. Przed podaniem dobrze schłodzić.