Sposób przygotowania:
Tort Myszka Mickey
1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola.
2. W szkance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Gotować 1 minutę na małym ogniu, stale mieszając. Przykryć folią, by nie utworzył się kożuch i ostudzić.
Maslo i margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć do białości - ok. 8-10minut. Stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierac ok. 15-20minut.Masę podzielić na pół. Do jednej częśc dodać stopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę.
Każdy blat ciasta mocno nasączyć herbatą. Następnie posmarować dżemem, oprócz tego, który będzie na samej górze. Masą przełożyć krążki dużego ciasta, oraz wszystkie małe części i przyłożyć je u góry, tworząc uszy. Całość obsmarować na około kremem.Połowę kremu zostawić w takim kolorze jaki jest.
Do 3 łyżek kremu dodać szczyptę różowego barwnika, do reszty dodać trochę czarnego barwnika. Przy pomocy wykałaczki naszkicować twarz Myszki. Następnie kremem w czarnym kolorze obrysować kontury. Tort udekorować jasnym kremem, następnie różowym a na koniec czarnym. Tort przechowywać w lodówce.
2. W szkance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Gotować 1 minutę na małym ogniu, stale mieszając. Przykryć folią, by nie utworzył się kożuch i ostudzić.
Maslo i margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć do białości - ok. 8-10minut. Stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierac ok. 15-20minut.Masę podzielić na pół. Do jednej częśc dodać stopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę.
Każdy blat ciasta mocno nasączyć herbatą. Następnie posmarować dżemem, oprócz tego, który będzie na samej górze. Masą przełożyć krążki dużego ciasta, oraz wszystkie małe części i przyłożyć je u góry, tworząc uszy. Całość obsmarować na około kremem.Połowę kremu zostawić w takim kolorze jaki jest.
Do 3 łyżek kremu dodać szczyptę różowego barwnika, do reszty dodać trochę czarnego barwnika. Przy pomocy wykałaczki naszkicować twarz Myszki. Następnie kremem w czarnym kolorze obrysować kontury. Tort udekorować jasnym kremem, następnie różowym a na koniec czarnym. Tort przechowywać w lodówce.
MagdaMM
edytaha
czekoladka_m
dża
czekoladka_m