Sposób przygotowania:
Tort Nesquik
CIASTO: Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli,dodac cukier i nadal ubijac.Ostroznie dodac make i orzechy,wymieszac.
Piec w temp. 180ºC w formie o sr 23-24 cm przez 15 min.Nalezy upiec 3 cienkie blaty (jak bedziecie wylewac 2 i 3 czesc cista to ma ono wtedy konsystencje lekko zwazona,takie ma byc).Upieczone blaty studzic na kratce.Nie probujcie piec jednego blatu i przecinac, jest to niemozliwe! Dobrze jest za kazdym razem wylozyc forme papierem,umozliwia to latwiejsze wyjecie ciasta z formy.
KREM: W garnuszku mleko rozrobic z zoltkami,maka,cukrem i zagotowac caly czas mieszajac by sie nie przypalilo,powstaly budyn wystudzic,najlepiej przykrywajac folia spozywcza, aby nie powstal korzuch.Maslo ubic z cukrem pudrem,nesquikiem i powyzszym budyniem.Schlodzic w lodowce.
Maslo z czekolada roztopic w kapieli wodnej.Lekko przestudzic i posmarowac 3 upieczone blaty.
Smietane ubic z cukrem pudrem,nastenie dodac rozpuszczona w niewielkiej lilosci wody zelatyne i wmieszac zmielone orzechy.Schlodzic w lodowce.
PRZELOZENIE: Na pierwszy blat ciasta wylozyc 1/3 kremu nesquik,potem 1/3 smietany,nastepnie kolejny blat itd.. do wyczerpania.Gore oproszyc Nesquikiem lub wg gustu.
Piec w temp. 180ºC w formie o sr 23-24 cm przez 15 min.Nalezy upiec 3 cienkie blaty (jak bedziecie wylewac 2 i 3 czesc cista to ma ono wtedy konsystencje lekko zwazona,takie ma byc).Upieczone blaty studzic na kratce.Nie probujcie piec jednego blatu i przecinac, jest to niemozliwe! Dobrze jest za kazdym razem wylozyc forme papierem,umozliwia to latwiejsze wyjecie ciasta z formy.
KREM: W garnuszku mleko rozrobic z zoltkami,maka,cukrem i zagotowac caly czas mieszajac by sie nie przypalilo,powstaly budyn wystudzic,najlepiej przykrywajac folia spozywcza, aby nie powstal korzuch.Maslo ubic z cukrem pudrem,nesquikiem i powyzszym budyniem.Schlodzic w lodowce.
Maslo z czekolada roztopic w kapieli wodnej.Lekko przestudzic i posmarowac 3 upieczone blaty.
Smietane ubic z cukrem pudrem,nastenie dodac rozpuszczona w niewielkiej lilosci wody zelatyne i wmieszac zmielone orzechy.Schlodzic w lodowce.
PRZELOZENIE: Na pierwszy blat ciasta wylozyc 1/3 kremu nesquik,potem 1/3 smietany,nastepnie kolejny blat itd.. do wyczerpania.Gore oproszyc Nesquikiem lub wg gustu.
misia53
jovi
msewka
wedith1
olimpia200
Mandaryna
Natala1210
Sarenka
Chupnięta
eli_555