PaniAnia

PaniAnia

Kucharz
[Przepisów: 13]

Tort Nesquik

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

co tu duzo pisac tort jest poprostu boski,sprobujcie sami nie pozalujecie ...;););)

Tort Nesquik

Składniki:

Tort Nesquik

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 4 bialka
  • 4 lyzki cukru
  • 3 lyzki zmielonych orzechow wloskich
  • 1 lyzka maki pszennej
  • szczypta soli

 

  • Skladniki na krem:
  • 6 zoltek
  • 340 ml mleka
  • 3,5 lyzki maki pszennej
  • 3,5 lyzki cukru
  • 65 g cukru pudru
  • 80 g masla o temp. pokojowej
  • 70 g kakao Nesquik

 

Sposób przygotowania:

Tort Nesquik
CIASTO: Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli,dodac cukier i nadal ubijac.Ostroznie dodac make i orzechy,wymieszac.
Piec w temp. 180ºC w formie o sr 23-24 cm przez 15 min.Nalezy upiec 3 cienkie blaty (jak bedziecie wylewac 2 i 3 czesc cista to ma ono wtedy konsystencje lekko zwazona,takie ma byc).Upieczone blaty studzic na kratce.Nie probujcie piec jednego blatu i przecinac, jest to niemozliwe! Dobrze jest za kazdym razem wylozyc forme papierem,umozliwia to latwiejsze wyjecie ciasta z formy.

KREM: W garnuszku mleko rozrobic z zoltkami,maka,cukrem i zagotowac caly czas mieszajac by sie nie przypalilo,powstaly budyn wystudzic,najlepiej przykrywajac folia spozywcza, aby nie powstal korzuch.Maslo ubic z cukrem pudrem,nesquikiem i powyzszym budyniem.Schlodzic w lodowce.

Maslo z czekolada roztopic w kapieli wodnej.Lekko przestudzic i posmarowac 3 upieczone blaty.
Smietane ubic z cukrem pudrem,nastenie dodac rozpuszczona w niewielkiej lilosci wody zelatyne i wmieszac zmielone orzechy.Schlodzic w lodowce.

PRZELOZENIE: Na pierwszy blat ciasta wylozyc 1/3 kremu nesquik,potem 1/3 smietany,nastepnie kolejny blat itd.. do wyczerpania.Gore oproszyc Nesquikiem lub wg gustu.