SUPERPRZEPIS

Tort Nesquik z truskawkami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Tort Nesquik z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Tort robiłam na czwarte urodziny syna, który bardzo lubi czekoladowe kuleczki. Dlatego nie mogło ich zabraknąć :) Tort jest bardzo czekoladowy, nieco ciężki, dlatego truskawki idealnie tutaj pasowały. Przełamują słodycz i wnoszą owocową świeżość.

Składniki:

Tort Nesquik z truskawkami

BISZKOPT:

BIAŁY KREM CZEKOLADOWY:

CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:

  • 125g mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g kuleczek czekoladowych

DEKORACJA:

  • 150g kuleczek czekoladowych
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 kostki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Tort Nesquik z truskawkami

BISZKOPT:

Tort Nesquik z truskawkami
Zimny biszkopt pokroić na cztery krążki.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższych obrotach i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiać i wsypać do masy. Łopatką delikatnie wmieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 20cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce. Przekroić na cztery części.

BIAŁY KREM CZEKOLADOWY:

Tort Nesquik z truskawkami
Do marcarpone wlać zimną, ale płynną czekoladę z mlekiem w proszku.

Śmietankę wlać do garnuszka i zagotować. Wsypać mleko w proszku i mieszać do momentu aż nie będzie grudek. Mleko w proszku warto wcześniej przesiać przez sito. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
Mascarpone ubić i wlewać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać, nie ubijać.

CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:

Tort Nesquik z truskawkami
Do kremu czekoladowego dodać zmielone kuleczki.

W drugim garnuszku wlać śmietankę kremówkę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mleko w proszku, połączyć i zagotować. Dodać połamaną czekoladę mleczną. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się rozpuści.
Mascarpone ubić i delikatnie połączyć z chłodną masą czekoladową. Nie ubijać.
Czekoladowe kuleczki pokruszyć lub zmielić w rozdrabniaczu i dodać do masy czekoladowej.

SKŁADANIE TORTU:

Tort Nesquik z truskawkami
Ułożyć połówki truskawek i rozsmarować krem.

Biały krem podzielić na pół. Na pierwszym krążku rozsmarować niewielką ilość kremu, ułożyć truskawki przekrojone na połówki. Przykryć resztą kremu. Nałożyć drugi krążek biszkoptu i rozsmarować połowę ciemnego kremu czekoladowego. Na trzecim krążku powtórzyć czynność z białym kremem i truskawkami. Na wierzchu i bokach rozsmarować ciemny krem.

DEKORACJA:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i przestudzić. Jeszcze płynną wymieszać z kuleczkami. Przyklejać od razu na brzegi tortu.
W koło wycisnęłam małe rozetki z bitej śmietany, a na środku starłam czekoladę.
Odstawić do lodówki. Przy krojeniu kuleczki się trochę rozsypują.
Smacznego!