Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Tort orzechowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny torcik, nie za słodki i wszystkim bardzo smakował

Tort orzechowo-czekoladowy

Składniki:

Tort orzechowo-czekoladowy

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 3 łyzeczki kakao
  • Dodatkowo:
  • Pół szklanki orzechów pokrojonych
  • Pół szklanki orzechów zmielonych

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo-czekoladowy
Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Biszkopt jasny: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół. Masa: żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Przełozenie: Biszkopt jasny+masa+biszkopt orzechowy+masa+biszkopt jasny+masa+dekoracja orzechowa