jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort porzeczkowo- jogurtowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubiony tort z owocami letnimi

Tort porzeczkowo- jogurtowy

Składniki:

Tort porzeczkowo- jogurtowy

 

  • CIASTO:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • tłuszcz- do formy
  • mąka-do formy
  • sól- szczypta
  • NADZIENIE:
  • 1 kg mrożonych czerwonych porzeczek
  • 1 szklanka syropu malinowego
  • 45 dag jogurtu natyralnego
  • 40 dag smietany kremówki
  • 7 czubatych łyżek cukru
  • 2 laski wanilii
  • 6 płatków żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cynamon- kawałek

Sposób przygotowania:

Tort porzeczkowo- jogurtowy
Rozetrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijac jajka. Dodać cukier waniliowy, sól, mleko i skórkę z cytryny. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą. Napełnić ciastem nasmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką tortownicę 24 cm. Posypać migdałami. Piec 40 minut w piekarniku o temp. 175 stop. C.
Zagotować 1/2 szklanki syropu z rdzeniem jednej laski wanilii i kawałkiem cynamonu. Dodać porzeczki, resztę syropu z mąką ziemniaczaną. Zagotować z 5 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Ostudzić.
Odciąć wierzch ciasta. Spód w tortownicy posmarować masą. Wstawić do lodówki. namoczyć żelatynę. Wymieszać jogurt z rdzeniem drugiej laski wanilii i resztą cukru. Dodać żelatynę. Wstawić do lodówki.
Ubić 30 dag śmietany z cukrem waniliowym. Połączyć z jogurtem, rozsmarowac na masie porzeczkowej. Kiedy tort zastygnie ozdobić kleksami z reszty ubitej smietany, ozdobić ułożonymi pod kątem kawałkami ciasta. Posypać cukrem pudrem.