Sposób przygotowania:
Tort rolling stones
Zelatynę moczyć w wodzie ( ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę (ja dodaje w proszku). Dodać plantę. Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE ZAGOTOWAŁ!!! Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten
moment, kiedy nalezy przestac go dodawać. Duzo zalezy od jakosci cukru pudru.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną (lub tak jak ja użyć silikonowej podkładki wysmarowanej delikatnie oliwa) i wałkować masę tak aby masa nie przyklejała się do blatu. Z gotowej masy formujemy nasze ozdoby, ewentualnie barwimy spożywczymi barwnikami. Ja użyłam czerwonego i czarnego i wykrawałam wg szablonu jęzor.
Ciasto: Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty. Składniki na syrop wymieszać.
Składniki na masę: Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem.
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem. Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć. Tort z wierzchu posmarowałam delikatnie plantą i przykleiłam czarny okrag, na to czerwony jęzor i białe elementy.Po bokach udekorowałam resztą bitej śmietany oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
moment, kiedy nalezy przestac go dodawać. Duzo zalezy od jakosci cukru pudru.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną (lub tak jak ja użyć silikonowej podkładki wysmarowanej delikatnie oliwa) i wałkować masę tak aby masa nie przyklejała się do blatu. Z gotowej masy formujemy nasze ozdoby, ewentualnie barwimy spożywczymi barwnikami. Ja użyłam czerwonego i czarnego i wykrawałam wg szablonu jęzor.
Ciasto: Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty. Składniki na syrop wymieszać.
Składniki na masę: Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem.
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem. Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć. Tort z wierzchu posmarowałam delikatnie plantą i przykleiłam czarny okrag, na to czerwony jęzor i białe elementy.Po bokach udekorowałam resztą bitej śmietany oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
cherry
edem
marietta