kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Tort Sachera

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wykwintny wiedeński deser

Tort Sachera

Składniki:

Tort Sachera

 

  • Ciasto:
  • 75 g polewy czekoladowej
  • 200 g masła
  • 175 g cukru
  • 7 jaj
  • 20 ml rumu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 175 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 75 g mielonych migdałów
  • Nadzienie i dekoracja:
  • 250 g konfitury z moreli
  • 100 g polewy z ciemnej czekolady
  • 200 g polewy z mlecznej czekolady
  • wiórki czekoladowe (można przygotować z polewy która pozostanie z dekoracji)

 

Sposób przygotowania:

Tort Sachera
Polewę czekoladową rozpuścić w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej.Masło utrzeć z 75 g cukru na puch.Rozdzielić białka od żółtek.Do masy maślanej po kropli dodawać polewę czekoladową i miksować.Następnie do masy dodać rum i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku. Białka ubić na sztywno z resztą cukru.Połowę piany wyłożyć na masę czekoladową.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy,posypać mielonymi migdałami.Składniki ostrożnie wymieszać Na ciasto wyłożyć resztę piany z białek,wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy,wygładzić wierzch.Piec w nagrzanym piekarniku 50-55 min.Upieczony tort wyjąć z pieca,nieco przestudzić w formie. Wystudzone ciasto przekroić tak aby powstały 3 placki.Konfiturę podgrzać,przetrzeć przez sitko.Każdy placek posmarować konfiturą.Placki ułożyć jeden na drugim.Wierzch i boki posmarować resztą konfitury. Polewy rozpuścić w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej.Posmarować nimi tort.Resztą polewy wycisnąć na torcie napis Sacher,zrobić wiórki czekoladowe i udekorować nimi tort.