lukaszek33@onet.pl

lukaszek33@onet.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Tort wiśniowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czas przyrządzenia tego tortu wynosi ponad godzinę.

Tort wiśniowy

Składniki:

Tort wiśniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowy
Na samym początku żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Następnie dodajemy 100 ml wody i 4 łyżeczki rozmiękniętego masła.Kolejno białka ubijamy na sztywna pianę oraz łączymy z żółtkami.Kolejno mąkę przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mąką ziemniaczaną.I mieszamy z masą, pieczemy w temperaturze 170 stopni w 35 minut.Potem niecałą szklankę soku wiśniowego łączymy z mąką ziemniaczaną. Później biszkopt kroimy na trzy części i skrapiamy alkoholem.I pod koniec nasze pracy śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną i dodajemy do masy wiśniowej.Następnie przekładamy nią biszkopt i schładzamy.Na koniec dekorujemy ubitą śmietana wiśniami i startą wcześniej gorzką czekoladą.