Sposób przygotowania:
Tort z ajerkoniakiem
Ciasto: Białka ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dalej ubijając dodać żółtka. Wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia, przesiać, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać z masą jajeczną. Wlać do tortownicy wyłożonej papierem, piec w temperaturze 175 o C ok. 25 min. Ostudzić. Masa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Na torcie zapiąć obręcz. Białka ubić cukrem, dodawać pojedynczo żółtka, wlać stopniowo ajerkoniak. (trochę zostawić do dekoracji). Kremówkę ubić (1/4 zostawić do dekoracji) i ostrożnie wymieszać z masą jajeczną. Kilka łyżek masy jajecznej dodać do żelatyny, wymieszać i dopiero potem wlać do reszty. Dokładnie wymieszać i wylać masę na tort. Wstawić do lodówki na ok. 3 godz.Usunąć obręcz, udekorować wg uznania bitą śmietaną, orzechami i ajerkoniakiem.
Sarenka
misia53
jovi
Anula
luna
cherry
Pięć, oczywiście pięć :)
Marika_1961
Natala1210
msewka
iwi69
marietta