Sposób przygotowania:
Tort z ananasem.
Żółtka jaj należy oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodać po kolei obie mąki( wcześniej przesiane) i proszek do pieczenia. Następnie dodać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelać do tortownicy i piec przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 blaty. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać śmietanę. Dalej ucierać dodając ananasa( wcześniej odsączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę). Część masy odstawić do posmarowania wierzchu i boków tortu. Blaty tortu nasączyć ponczem, każdy z nich posmarować dżemem i przełożyć masą. Brzegi i wierzch tortu posmarować masą. Tort dowolnie udekorować masą, wiśniami, płatkami migdałowymi i ananasem.
marietta