Sposób przygotowania:
Tort z łososia na grzankachETAP 1:
Chleb tostowy skrapiam aromatyczną oliwą i opiekam na suchej patelni aż zrobi się chrupiący.
Foremkę obkładam folią aluminiową tak aby potem było dobrze wyjąć torcik, i na dnie kładę zimne chrupiące tosty.
ETAP 2:
Warstwa ze szpinakiem:
Szpinak myję pod bieżącą wodą zostawiam do obcieknięcia, kroję razem z cebulką dodaję masło i duszę na patelni, dodając, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, całość studzę.
ETAP 3:
Żelatynę rozpuszczam w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość mieszam z masą szpinakową i jogurtem wykładam na tosty.
ETAP 4:
Warstwa chrzanowa:
Kremówkę ubijam na puszysto z małą ilością cukru oraz szczyptą soli dodaję chrzan oraz rozpuszczoną tak samo jak w poprzednim etapie żelatynę i pokrojonego wędzonego łososia, całość mieszam mikserem, powstałą piankę nakładam na warstwie jogurtowej, dekoruję posiekanym koperkiem oraz plasterkami cytryny, chłodzić całą noc w lodówce. Smacznego!