Luksusowy tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

czekoladowy mus i wiśnie ! przepis Ewy Aszkiewicz z "Domowych wypieków"

Luksusowy tort czekoladowy

Składniki:

Luksusowy tort czekoladowy

 

 

 

  • wafle andruty

 

  • Krem:

 

 

  • 2 łyżki przegotowanej,zimnej wody

 

 

  • mała laska wanilii lub 1/2 dużej

 

  • tabliczka dobrej gatunkowo ,twardej czekolady (mlecznej lub deserowej)

 

 

  • szklanka cukru pudru

 

 

  • 3/4 szklanki odsączonych z zalewy cukrowej wiśni (dałam słoiczek kompotu)

 

  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w jednej łyżce wody

 

  • łyżeczka cukru pudru

 

 

  • Dekoracja:

 

  • tabliczka startej czekolady

 

 

  • biszkopty Ladyfinger

 

Sposób przygotowania:

Luksusowy tort czekoladowy
1. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy andruty.

2. Przygotowujemy krem: żel;atynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody.Gdy napęcznieje stawiamy na parze,by dokładnie się rozpuściła.Do mleka dodajemy wanilię i pokruszoną czekoladę-podgrzewamy.Gdy skłaniki się połączą,zestwiamy z ognia.

3. Całe jajka ubijamy ze szklanką cukru pudru na gęsty puch,dodajemy w czasie ubijania rozpuszczoną w mleku czekoladę (wanilię odrzucamy) oraz rozpuszczoną żelatynę ,a następnie cały czas ubijając- łyżkę śmietany.

4. Na spód tortownicy wykładamy wiśnie,na owoce kładziemy krem,wyrównujemy,wstawiamy do lodówki.

5. Przed podaniem tortu ubijamy resztę śmietany z łyżeczką cukru,kawą i zagęstnikiem.Dekorujemy nią tort i przybieramy według upodobań. Schładzamy.

Smacznego!:)